Căutare

Wednesday, May 23, 2012

De ce românii sunt rasiști?

Guest post scris pentru www.emilstudentulminune.wordpress.com.

Că românii sunt rasiști, am observat de când eram mică. Primul român rasist din viața mea a fost tatăl meu, care de când mă știu, înjură țiganii, negrii și arabii. Apoi, în ultimii ani am observat o lipsă de toleranță exacerbată față de homosexuali, care sunt considerați perverși, nebuni, bolnavi, ce mai, trebuie exterminați și alta nu, ca să nu deterioreze perfecțiunea societății românești.

Ca să mă edific, am căutat pe google “de ce sunt românii rasiști” și citind câteva articole și comentarii ale cititorilor, m-am cutremurat. Negrii și indienii sunt hoți și țigani nespălați, arabii sunt terorișți afemeiați, poligami și de asemenea nespălați, homosexualii sunt bolnavi psihic, bolnavii de SIDA nu au ce căuta în societate, femeile trebuie să stea la cratiță și câte și mai câte.

Într-un articol, autorul încerca să motiveze rasismul românilor cu scuza că lipsa de toleranţă faţă de alte rase şi culturi, este din cauză că noi, ca popor, nu am fost expuşi diversităţii culturale.

Mi se pare o scuză penibilă. Cu alte cuvinte, suntem încurajați să respingem tot ce nu am văzut cu ochii noștri, în loc să fim încurajați să încercăm să ne deschidem la minte, să adunăm informații înainte să tragem concluzii, să fim umani, să nu mai judecăm oamenii superficial, după culoare, religie, sex sau orientare sexuală ci după trăsăturile morale și intelectuale.

Comentariile rasiste sunt bazate pe prejudecăți și stereotipii și mai ales, pe o lipsă crasă de cultură generală. Și o să le iau pe rând.

De exemplu, când un cititor spune că arabii și negrii sunt ciori nespălate venite la furat în Europa, într-o singură propoziţie, individul cataloghează drept hoţi două rase. Dar hai să ne gândim puţin. În ţările civilizate, cei care fură nu sunt ciorile şi arabii ci oamenii săraci din ţările sărace. N-am auzit de arabi din Qatar prinşi la furat în Spania dar am auzit de arabi din Maroc. Qatar este o țară bogată, arabii de acolo trăiesc în lux, pe când bieții marocani sunt la limita sărăciei. N-am auzit de oameni de culoare din America sau Canada prinşi la furat în Germania. Am auzit de oameni de culoare din Somalia sau Kenya sau Uganda. Deci foamea și regimurile opresive îi îndeamnă la furat, nu culoarea pielii sau rasa. Nu spun că sunt de acord cu hoția, spun doar că hoția are cauze economice sau politice, în nici un caz rasiale.

Arabii nu au fost nicicând bine văzuți în România. Când nu erau vestiți pentru atacuri cu bombe, erau vestiți că își iau câte zece neveste pe care le țin închise în casă și le maltratează. Românii confundă arabii cu musulmanii și religia musulmană cu fanatismul. În primul rând, nu toţi arabii sunt musulmani. În Liban de exemplu, predomină catolicii și mai mult, foarte mulţi asiatici sunt musulmani. Iranienii sunt și ei încadrați la arabi, deși sunt persani, o cu totul altă rasă, cu altă istorie. Da, se întâmplă să fie vecini pe hartă și au aceeași religie, dar, mergând pe același principiu, învecinarea pe hartă și religia similară îi face greci pe bulgari? Și revenind la religia islamică, spaima planetei. Care dintre cei care dați cu pietre ați citit Coranul? Coranul este un fel de variantă mai slabă calitativ a Bibliei. Se merge pe aceleași idei și principii doar că dacă Iisus zice să facem nu știu ce că o să mergem în Rai, Mohamed zice că dacă nu facem nu știu ce, ne pedepsește Alah. Deci marea diferență între cele două este abordarea. Noul Testament este mai blând decât Coranul, dar dacă îl comparăm cu Vechiul Testament, care este o carte horror, nu o să ni se mai pară islamul așa fioros. În rest, Coranul este plin, ca și Biblia, de atrocități: incest, poligamie, sclavie, prostituție, pedofilie și trafic de persoane.

Islamul a devenit așa temut pentru că niște lideri religioși l-au ridicat la rang de lege pentru a manipula mase și pentru a spăla creiere. Cam ce se întâmpla prin Europa când în numele Bibliei, vrăjitoarele ardeau pe rug și oamenii mureau în cruciade. Deci, aici nu mai vorbim despre religie ci despre fanatism. Ca o comparație, religia ortodoxă este cam la fel de restrictivă ca cea musulmană. Prevede inclusiv că femeile trebuie să îşi acopere părul, braţele şi picioarele. Luați un ghid de spovedanie ortodox și o să vedeți că tot ce facem este păcat. Există ortodocşi fanatici care se roagă de n ori pe zi, se îmbracă regulamentar, țin toate posturile și nu fac sex decât pentru a se reproduce, la fel cum sunt și ortodocşii care se duc la biserică doar să ia lumină de Paşte, după ce în prealabil au petrecut cu prietenii în club. Aşa şi musulmanii. Nu toţi au citit Coranul. Nu toţi sunt religioşi. Nu toţi merg la moschee. Nu toţi au covor de rugăciune în casă. Fanatismul, de orice natură, este cel care dăunează grav societăţii și împotriva fanatismului trebuie să ne revoltăm. Vezi fanaticul creștin din Norvegia care a omorât zeci de oameni anul trecut.

Musulmanii au o reputație deosebit de proastă și pe plan sentimental fiind considerați curvari și poligami. Această generalizare, automat îi proclamă pe creştini soţi şi iubiţi minunaţi. Oare să nu fi rupt vreun bărbat creştin inima nici unei femei? Să nu fi înşelat bărbaţii creştini niciodată? Și tocmai noi vorbim, locuitorii unei țări în care să-ți agresezi fizic femeia este considerată încă o modalitate de a o ține la respect?

Iar în ce privește homosexualii, toleranța românilor este aproape zero. Cea mai frapantă discuție pe care am avut-o pe această temă, a fost cu o tipă de vreo 29 de ani. Îmi zice:

- Cum, ție nu îți vine greață, când vezi doi bărbați ținându-se de mână pe stradă și te gândești că și-o trag în cur?

- Draga mea, îi răspund, eu când văd doi oameni care se țin de mână, nu mă gândesc cum și pe unde și-o trag. Dacă tu te gândești la asta, tind să cred că tu ești perversă, nu ei.

Bullshit-ul cum că cuplurile gay ar strica ordinea mondială, pervertind instituția căsătoriei este o mare porcărie. Cuplurile de toate orientările se despart sau nu pot face copii, părinți heterosexuali abandonează copii care sfârșesc în orfelinate sau crescuți în familii mono-parentale. Heterosexualitatea nu este determinantă pentru fericirea în cuplu sau pentru fericirea individuală. Și homosexualitatea nu este o boală sau o alegere. Homosexualitatea este programată genetic. Așa cum eu am fost programată genetic să am ochii căprui și să-mi placă bărbații, alte femei au fost programate genetic să aibă ochi de alte culori și să le placă femeile.

Culoarea pielii, rasa, religia și orientarea sexuală nu definesc o persoană. Educaţia şi experienţa de viaţă sunt definitorii în conturarea personalităţii unui individ. Capacitatea intelectuală şi fondul său uman o completează. Oamenii, când nu înţeleg ceva, nu admit că nu înţeleg, pentru că le este ruşine să-şi asume eşecul intelectual. Şi atunci sunt contra ideii pe care nu o înţeleg. Este mai uşor să combaţi decât să înţelegi. Pe principiul: domne, ce nu ştiu eu, nu există.

Nu îmi place când călătoresc şi unii străini, auzind că sunt româncă, se gândesc că sunt prostituată sau hoaţă. Aşa nu le place nici indienilor supradotaţi plecaţi la studii în Europa sau America să fie consideraţi ţigani sau nespălaţi, sau musulmanilor care fug de dictaturi opresive sau de sărăcie lucie, să fie consideraţi terorişti sau poligami.

Planeta noastră înseamnă diversitate. De la regnul vegetal, pană la regnul animal şi uman. Indiferent de culoarea pielii, religie sau ţara de provenienţă, nici un om nu seamănă cu altul. Niciunul dintre noi nu este un exemplu de perfecţiune. Dar fiecare dintre noi vrem să fim acceptaţi, toleraţi, apreciaţi. Este loc pentru toţi pe lumea asta. Hai mai bine să învăţăm ceva de la colegul indian sau chinez decât să-l marginalizăm şi să-l ironizăm pentru că limba lui mi se pare o ciripeală fără sens şi obiceiurile lui mi se par barbare. Fiți siguri că şi lui i se pare la fel limba română şi nici obiceiurile româneşti nu fac sens dacă nu eşti român. Primul pas spre toleranță este să înțelegem că ceilalți nu sunt ciudați ci doar diferiți. De aici începe totul.

5 comments:

Anonymous said...

Pentru ca m-am saturat sa vad asta, NU EXISTA RASE UMANE!! Si faptul ca cineva uraste gays sau femei nu-i face rasisti chit c-ar exista rasele. Ii face homofobi, misogini etc. Negrii si tiganii se refera la culoarea pielii si la etnie. Si in general majoritatea nu-i urasc pe TOTI negrii sa tiganii ci doar pe cei infractori. Cand vezi un tigan pe strada primul lucru e sa fii in alerta. Nu e nici rasism nici xenofobie, e auto-prezervare.

Cat despre superioritate, intotdeauna oamenii se considera superiori fata de altii. Unii gasesc motive patetice de a se considera superiori by default (culoarea pielii sau zona geogafica). Asta e natura umana.

Lavinia said...

Rasismul, desi asa pare, nu are neaparat legatura cu rasele. Rasismul este concepția social-politică care susține ideea nefondată a inegalității biologice și intelectuale a oamenilor. Apoi, rasismul se clasifica in homofobie, xenofobie, misoginism etc, cum spui tu, in functie de obiectul detestat, ca sa zic asa. Cei care detesta infractorii sunt oamenii normali. Din pacate, cei care detesta la gramada un grup de oameni (de exemplu rromii sau evreii), doar pentru ca un procent mare de indivizi din grupul respectiv a comis fapte reprobabile, sunt foarte multi, incredibil de multi,ingrijorator de multi, din punctul meu de vedere. Iar cei care se considera superiori by default, cum zici tu, deja se pot incadra cu usurinta la categoria xenofobi. Si nu e natura umana. Nu ne nastem rasisti. Devenim rasisti. Toleranta si respectul nu se transmit genetic, se invata, se obtin prin educatie sau autoeducatie, dupa caz.

Anonymous said...

nu vezi padurea din cauza pomilor. romanii sunt rasisti pt ca au motive. la fel sunt toate popoarele. Tu nu vz cum trimit astia ciorile cu avionul inapoi? S.au speriat de cateva stoluri. Daca aveau milioane ca noi ce mai faceau? Ii impuscau, cum au mai fct.o

Lavinia said...

Nu faci decat sa intaresti ceea ce am spus eu. Multumesc:) Si apropo, sunt deportati infractorii si ilegalii, nu ciorile. Sunt destui indivizi de etnie rroma care isi vad de treaba lor, asa cum sunt si romani foarte albi care nu-si vad de treaba lor. Ca cei de etnie rroma sunt mai multi nu are nici o relevanta pentru ca daca, sa zicem, la tine in bloc, 20 din 30 de oameni sunt hoti, exact asta inseamna, ca 20 sunt hoti si 10 nu sunt. Nu inseamna ca toti 30 sunt hoti, doar pentru ca majoritatea o reprezinta hotii. Si inca o chestiune...in strainatate suntem toti romani, ca asa scrie in pasapoartele noastre. Iti convine cand tu esti catalogat tigan sau hot doar pentru ca esti din aceeasi tara cu infractorii? Banuiesc ca nu si banuiesc ca vrei sa fii judecat dupa faptele tale proprii si personale. Ei, exact despre asta este vorba.

Anonymous said...

F bun articolul!