Nu mai sunt consumatoare de presă românească de ceva vreme. Nu cumpăr ziare, reviste si mai nou, nici la TV nu mă mai uit. Am like-uri date pe Facebook la niste televiziuni si reviste românești și îmi mai apar în news feed niște articole aberante și stupide, toate senzaționale, șocante, halucinante etc. Nu înțeleg dacă indivizii care le scriu sunt proști de la natură, sau așa le cere patronul să scrie.
De exemplu, azi văd în news feed următorul titlu de la Realitatea TV: DEATALIUL MACABRU din fotografiile cu copii din secolul XIX. VEZI cum erau ținuți liniștitiți! Măi frate, am apăsat pe link cu mâinile tremurânde! Am crezut că o să văd copii bătuți în cuie pe scaune să stea potoliți și alta nu! Și citesc cu înfrigurare doar ca să aflu că mamele apăreau și ele în poze, acoperite cu diverse textile, ceea ce mi s-a părut chiar amuzant. Și zice mărețul jurnalist în final: "Părerile, scrie Ridiculouslyinteresting.com, sunt împărţite, fiind evident că în majoritatea fotografiilor copiii sunt în viaţă, dar tehnica, în care mama e parţial ascunsă, este una extrem de discutabilă şi, pe alocuri, macabră." Eu, iar speriată, de data asta pentru că mi se pare amuzant ceva ce toată lumea zice că e macabru, mă duc la articolul sursă, să citesc și în engleză povestea. Mă liniștesc brusc. Și autorului inițial al articolului i se pare amuzant, după cum reiese din următorul citat: "Seems children were just as squirmy then as they are today, because another amusing convention developed: photographs containing hidden mothers trying to keep their little ones still enough for a non-blurry picture. These fantastic portraits of children (found via Retronaut) all contain their mother, disguised as chairs or camoflauged under decorative throws behind them."
Deci, eu ce să înțeleg? Că ziaristul nu este în stare să traducă un articol? Sau că e în stare să traducă, dar îl adaptează, pe ici, pe colo, prin părțile esențiale, pentru piața românească, veșnic dornică de senzații tari?
Apoi, mai există Violeta Popa. Nu știți cine este Violeta Popa? Violeta Popa a transformat TABU, o revistă decentă la apariția ei, într-un tabloid. Articolele ei sunt scrise în grabă, cu litere mâncate și subiectele sunt penibile, gen: ce bine arată Bianca Drăgușanu dacă mănâncă o roșie pe zi. Dau un exemplu de săptămâna asta. Tot în news feed-ul de pe Facebook, văd un link de la mai sus menționata revistă: Janet Jackson se MĂRITĂ cu un miliardar din Qatar! Acesta mai are trei soții! Menționez că diacriticele îmi aparțin pe alocuri. Violeta Popa le pune pe sărite. Mă rog. Asta nici nu este așa de important. Revenind la articol, îmi zic, după ce văd titlul: tulai doamne, se făcu Janet o sfioasă cu burka. Nu mă convinge articolul, totuși. Mă duc la google să mă lămurească el. Se pare că siteul lui National Enquirer is not available in my area, așa că recurg la www.celebdirtylaundry.com. Un fel de Cancan de-al lor, dar civilizat. Aici, autorul mai maleabil, zice că așa declară National Enquirer dar că el nu știe ce să zică: "the magazine declares she’s preparing for a $20 million wedding and to become one of Wissam’s four wives. I’m not sure if Wissam has any wives yet. I don’t think he does but Muslim men can have four although a very small percentage of them actually do take more than one." Se pare că adevărul îl deține doar National Enquirer, pe care eu nu-l pot accesa, și Violeta Popa, care abuzează de majuscule, epitete și semne de exclamare. Restul lumii rămâne sceptică și doar își pune întrebări, până iese Janet cu o declarație oficială.
Până una, alta, eu o să încep să dau dislike la ziarele și revistele românești. Îmi sfidează inteligența. Am ajuns să citesc presa străină și când au loc evenimente politice în România. La noi nu există nici un trust de presă imparțial. Sunt vânduți ori într-o parte, ori în cealaltă, astfel că eu, cetățeanul, nu pot obține o informație corectă, ca să îmi pot forma o opinie personală. Drept pentru care, cum se întâmplă una babană, citesc reacțiile din presa străină. Și mă simt mai informată.
Țin să specific că am scris acest articol din perspectiva cititorului inteligent, care se simte abuzat de atâta presă de proastă calitate. Nu sunt jurnalist și nici nu voi fi vreodată. Cel puțin nu în România. Îmi cer scuze dacă am jignit vreun ziarist, care este isteț de fel, dar scrie la comandă, să aibă și el pâine la sfârșitul lunii. Căci da, prostituția este de mai multe feluri. Și nici nu am apucat să zic de Yahoo News din România. Dar cred că o s-o fac curând, ca au niște articole așa de proaste, zici că sunt scrise de jurnaliștii de la Kudika. Sau cum și-or zice ei.
6 comments:
Incearca Revista 22 si Dilema Veche. E posobil sa nu aplauzi tot, dar sigur nu striga dupa vanzari mai mari si like-uri ieftine.
In Dilema Veche nu cred ca sunt stiri mondene. Despre asta e vorba aici.
Sunt cititoare înrăită. Citesc multe, din domenii variate, îmi place să învăț lucruri noi. Iubesc internetul pentru că îmi pune la dispoziție atâta informație. Citesc Dilema Veche, evident, nu am citit înca Revista 22 dar o sa o caut pe net.
În articol condamn degradarea presei românești în general. Știrile mondene nici măcar nu le iau în considerare, tabloidele sunt mizerabile de la cap la coadă. Realitatea se vrea trust de știri, nu neapărat mondene. Însă articolele publicate pe net sunt de o calitate foarte proastă. Articolul la care am dat eu link este la origini un articol simpatic care relatează un fapt divers din sec. 19, cu o notă amuzantă. Ziaristul român l-a măcelărit, transformându-l într-o relatare senzațională, ieșită din comun. Tabu la origini s-a vrut o revistă glossy de calitate și o vreme a fost ok. Acum sunt articole preluate din Cancan, cu titluri halucinante, bineînțeles. Azi, de exemplu, a publicat poze cu fiica Andei Calugareanu dezbrăcată. Și exemplele pot continua la nesfârșit. Titluri cu epitete fabuloase pentru articole slabe calitativ care oferă informație prost tradusă sau prost înțeleasă. Ca să nu mai spun că în goana după senzațional, nici nu mai sunt relatate evenimentele cu adevărat importante, din țară si din lume. Deci asta era ideea. Presa se degradează. Nu știu dacă presa se după public sau publicul după presă, dar nu e a bună.
Oamenii menționează și lucruri legate de lumea mondenă, dar tonul este diferit și nuanțele contează.
Post a Comment