Căutare

Monday, February 18, 2013

Despre cum am citit o carte (aceasta NU e o recenzie!)

Am citit deja una dintre cărțile trimise de editura Allfa dar aceasta nu este o recenzie! Vreau doar să vă spun de ce am ales-o și cum am citit-o. 

Cartea se numește "Cartea norilor" și este scrisă de Chloe Adjanis. În primul rând, mi-a plăcut biografia autoarei. S-a născut la New York și a copilărit în Olanda și în Mexic. Mi-a stârnit curiozitatea numai cu melanjul acesta de culturi care și-au pus amprenta asupra personalității ei în perioada copilăriei. A studiat la Harvard și la Oxford și a publicat în Anglia și în Mexic, până la debutul său literar. Mă fascinează oamenii care par să poarte bucăți de lume în ei, îmi place să-i ascult sau să-i citesc, după caz, mi se pare că nimic nu te deschide la minte și la suflet așa cum te deschide multiculturalitatea. Expus fiind la diversitate, fără să vrei, înțelegi mai mult, simți mai mult, tolerezi mai mult, știi mai mult. 

Apoi, acțiunea se petrece în Berlin, ultimul oraș pe care l-am vizitat. Eroina, o mexicană, își povestește relația personală cu Berlinul. Eu nu am o relație personală cu Berlinul, am stat acolo doar o săptămână,  dar mi-a plăcut să citesc despre locuri cât de cât familiare, mi-a plăcut să tresar la descrierea unei străzi sau a unei piețe, de exemplu. 

Tot timpul cât am citit această carte, am ascultat soundtrack-ul de la musicalul pe care l-am văzut la Berlin, "Tanz der Vampire", care este muzica pe care toată viața de acum încolo o voi asocia cu Berlinul (am muzică pentru toate orașele în care fost, muzică pe care am ascultat-o prima dată acolo, este o altă nebunie de-ale mele) și asta m-a transpus și mai mult în acțiunea romanului.

Am rezonat foarte mult la relația eroinei cu orașul, am avut o relație asemănătoare cu Toronto și relațiile noastre au cam aceleași repere, cum ar fi, de exemplu, sentimentele pe care i le trezeau călătoriile cu metroul și vocea care recita stațiile. 

Apropo de Toronto, îmi amintesc că am în timpul șederii mele acolo am citit o carte de Carol Shields, o scriitoare canadiană. Acțiunea se petrecea în Toronto și cât timp am citit cartea și o bună perioadă după aceea, de câte ori treceam printr-un loc amintit în roman, căutam din ochi personajele și retrăiam frânturi din acțiune. Este incredibil cât de mult mă pot transpune într-o poveste, aproape că o suprapun realității. Pare o nebunie dar este o nebunie frumoasă de care sper să sufăr toată viața. Și dacă se agravează, zău că nu mă supăr.

P.S. Trebuie să vină și recenzia. Să fiți pregătiți să comentați, că EU VREAU PĂDURE!