Pages

Thursday, December 19, 2013

Cuvânta, Lana del Rey și eu însămi

Se dă fotografia următoare:

Lana del Rey

Fotografie pe care am găsit-o pe blogul Cuvântei, ca exemplificare la un text, text care de fapt e reacția ei la poză, mă rog...înțelegeți voi ce vreau să zic.

Și vă dau câteva citate din text, în cazul în care nu aveți chef să mergeți la sursă:

"Locaţia este foarte strâmtă şi plină de bare inestetice şi tot inestetic este fizicul Lanei del Rey. Am trăit cu impresia greşită că toate artistele se îngrijesc corporal. Când- colo…braţe cu păr lung, negru, neepilat, celulită pe coapse, grăsime abdominală…"

"Dincolo de corpul expus în acest mod, eu mi-am ridicat semne de întrebare asupra stilului de viaţă al solistei- dacă ai banii ei şi corpul din imagine, nu-mi pot explica ce face tată toată ziua. Ce ar avea mai bun de făcut decât să se îngrijească? În plus, mă întreb ce gen de sfătuitori are în jur. Chiar nu are pe nimeni cu capul pe umeri care să prevină acte stupide de expunere publică inutilă?"

Asta e părerea Cuvântei și o respectăm. Cuvânta e o fată faină, isteață și cu condei. V-o recomand din suflet. Și deși mi-e dragă, am ceva de comentat vizavi de reacția ei, o reacție obișnuită de altfel, marea majoritate a oamenilor având cam aceleași gânduri când sunt puși în fața unei fotografii ca cea de mai sus. 

De vină pentru toată tevatura asta este poza însăși. Da, fotografia cu pricina are o problemă foarte, foarte mare. Și anume e reală. Netrucată, nefotoșopată, nenimic. Și noi nu mai suntem obișnuiți cu așa ceva. 

Și acum să vă spun care e problema mea. Problema mea e că aș vrea să văd reacții negative la poze măsluite, cu sâni măriți, sprâncene și funduri ridicate, picioare alungite și subțiate, șolduri rotunjite și talii micșorate, piele colorată uniform și celulită îndepărtată. 

Dar nu...Noi ne extaziem la pozele ireal de frumoase, complimentăm modelele, care de fapt n-au nici un merit, osanalele trebuie aduse mărețului Photoshop care poate face chiar și din mine o blondă înaltă, slabă și cu țâțe mari. După ce ne extaziem, ne ducem la oglindă, unde, ce să vezi? Iată-ne pe noi, în toată splendoarea noastră, cu pistrui, coșuri, pete și niscaiva peri în nas și în mustață, că doar nu ne epilăm zilnic și toate trecem prin faza aia dinainte de epilare, adică aia în care avem părul crescut, că doar părul trebuie să fie crescut ca să poată fi epilat. Și mai avem și celulită, unele mai puțină, altele mai multă, în funcție de materialul genetic, de câtă mișcare facem fiecare, de câtă apă bem și de câți ani avem. Și n-avem nici pătrățele și nici picioare lungi și subțiri! Și mamă, ce nașpa suntem, urâte cu spume, nu ca fetele alea din reviste, parcă a stat dumnezeu numai de ele, parcă le-a creat pe fiecare în parte, migălos, ca pe un puzzle prețios. 

Și cred că marea majoritate feminină de pe planetă nu are pătrățele, că se fac greu, cu sudoare și muncă și energie și nu toate ne-am născut atlete. Și nici nu vrem să devenim. Și suntem fericite cu burtica noastră moale și dacă suntem fericite, de ce naibilui să nu mâncăm ciocolată și să transpirăm cu orele la sală? Ca să fie gura lumii fericită?

Ce vreau de fapt să zic este că mass media face așa o presiune asupra noastră încât nu mai judecăm limpede iar reacțiile noastre sunt nefirești. Ridicăm în slăvi falsul și ponegrim normalul. Bărbații vor femei ca în reviste, pentru că ei merită, domne, chiar dacă ei înșiși au burți și chelii, iar femeile își fac o autocritică nemiloasă, unele își adaugă ele ce nu le-a dat natura și mă refer la sâni și buze și funduri (nu știu dacă se fac implanturi de pătrățele pe abdomen) că încredere în ele însele și în valoarea lor ca ființe umane nu le poate da nici un doctor. 

Revenind la poză, eu văd acolo o femeie frumoasă și ABSOLUT normală. Poziția e ușor nefericită, cred că 99% din femeile care stau în respectiva poziție vor afișa niscaiva celulită. Dacă Lana nu își petrece juma de zi la sala de sport și la cabinetul de cosmetică, chiar dacă își permite, e treaba ei, alegerea ei. Până la urmă, e cântăreață, nu manechin. 

Și dacă ai un confort material nu-i musai să îți dedici restul vietii tale scopului de arăta cum zice norma socială. Că poate nu-i important pentru tine. Poate pentru tine e important să te trezești la prânz, să ieși la bere cu prietenii, să călătorești etc. Adică, dacă tot ai făcut un purcoi de bani, de nu mai trebuie să muncești în următorul deceniu, măcar să profiți de asta și să faci ce ai chef, nu?

V-am zis de Cuvânta, de Lana, acum să vă zic de mine, că doar e blogul meu, ce mama naibilui. Poate partea bună a faptului că întreaga mea viață am avut probleme mai importante de rezolvat, gen cum să supraviețuiesc iadului familiei mele, creditului ipotecar etc, aspectul meu fizic a fost mereu pe locul N-șpe. 

Până să-mi dau seama că nu-s ca în reviste și nici n-am vreo șansă să devin, eram deja femeie adultă, cu studii universitare și școala vieții, sigură pe mine, conștientă de ceea ce sunt, ce reprezint, cât valorez (adică am valoare inestimabilă) cu un loc de muncă stabil și cu o viață sexuală sănătoasă.

Iar băieții și ulterior bărbații care m-au respins pe criterii estetice mi-au făcut un mare bine, pentru că un bărbat care nu vede mai încolo de aspectul fizic al unei femei în general și al meu în special, nu are ce să caute în viața mea pentru că pur și simplu n-am ce face cu el. Până la urmă, frumusețea trece prima și nici o femeie nu arată în realitate ca în pozele din reviste, nici măcar fotomodelele din pozele respective.





19 comments:

alma nahe said...

Păi, dacă ai observat, reacţiile au fost pro, nu contra pozei, cumva contra fotoşopării. Suntem pe drumul cel bun, deci...
Bun găsit!

Silving said...

Bravo! Punctul pe i! :)

Lavinia said...

Pe blogul Cuvantei, da, am observat tendinta si m-am bucurat. Inseamna ca doamna Cuvanta are cititori de calitate. Dar ai vazut ca pe pagina Lanei majoritatea a criticat-o. Asa ca inclin sa cred ca noi, cei impotriva fotoșopării suntem inca in minoritate. Dar ne facem noi mari :)

Lavinia said...

Multam ca ai citit! :)

Vienela said...

Ti-am distribuit articolul pe google plus si uite ce comentariu a primit:
. niste versuri Francesco Petrarca
(1304 - 1374) Vrăjmaşa mea, oglinda, în care-ţi tot priveşti
Vrăjmaşa mea, oglinda, în care-ţi tot priveşti Fermecătoarea faţă, de cer şi-Amor slăvită, Întru a mea pieire te face să-ndrăgeşti Nu vraja ei, ci vraja de dânsa oglindită. Din inima ta – dulce cuib mie - tu m-ai smult La sfatul ei: Prigoană haină şi păgână!... Şi totuşi eu – chiar dacă iubesc atât de mult - Nu-s vrednic să fiu unde doar tu poţi fi stăpână. Dar ea ştiind, oglinda, ce lanţ cumplit mă leagă De tine, de ce face să-ţi fii tu ţie dragă, Şi pentru mine aspră, trufaşe iar şi iară?... Narcis – ţi-aduci aminte? - pe sine s-a-ndrăgit La fel. Aceeaşi soartă te-aşteaptă la sfârşit. Dar nu-i pământul vrednic de-o floare-atât de rară! „Întru viaţa Madonei Laura” Traducere de Lascăr Sebastian 2. Nu corpul blitzul sau on-line pe facebook sunt de vina ci obisnuinta de a vedea sani mari si picioare lungi. 2. Daca nu esti Madonna nu poza ca Madonna. 3.Daca nu ai impresar ia un avocat, il poti plati ca asistent imagine, consultatie. Parerea mea...4.Despre banii tai stie fiscul, despre viata ta mai intima mai afla presa cand te invarti pe sus...

Tina said...

Cum stii tu a le spune. Eu am ascultat-o pe Lana vreo cateva luni la radio, fara sa stiu cum arata. Nici nu conta fizicul ei, ci vocea si melodiile ei. Nu toate, dar tot are cel putin una care as asculta-o pe repeat.
O intrebare imi tot staruia in minte De ce unii cred ca daca ai bani si esti vedeta e musai sa fii perfectiunea intruchipata? Ei, tu mi-ai si raspuns la intrebare : s-au prea obisnuit cu falsul, botoxul, siliconul si photoshopul.

No One said...

Ceea ce voi comenta acum nu e asociat in nicio forma cu autoarea acestui blog. Sau un disclaimer mai pe romaneste: sunt vorbele mele si numai ale mele, si mi le asum.

Am citit si comentariile cuvantei, si cu tot respectul ptr o alta persoana, e intr-o ureche in chestiunea asta. Lana e naturala in poza, normala. Si are putin par negru pe antebrat. Si ce? Si are celulita, pe care eu nu am vazut-o sincer. Poate ca nu stiu acum arata :)) Si ce? Si ere burtica, care nu e burtica ptr ca asa se strange un colecel acolo cand stai in sezut (asa e la toti). Daca ar sta in picioare nu ar avea-o. Am vazut eu burtici adevarate nu colacelul asta facut in sezut :)) Si ca sa termin la fel: Si ce?

Pacat ca cuvanta nu isi da seama ce zice si s-a prins de ideea asta si nu se mai dezlipeste de ea. Dar fiecare cu opinia sa si trebuie respcetata, chiar daca nu ne convine).

/rant off

Cuvanta said...

Lavinia, si eu am un fizic normal, mediu. La fel ca tine si multi altii, aspectul fizic a fost pe ultimul loc, avand multe alte probleme pe cap.
Dar raspunsul meu este dat chiar de tine in articol: esti cantareata, nu manechin. Esti buna la voce, asta nu te indreptateste sa incerci sa pari ceea ce nu esti. Demi Moore a jucat rol de stripperita, dar femeia aia a afisat un corp pe masura, obtinut cu multe ore de sala. Lumea a respectat-o pt asta.
Ce-ar fi ca eu, profitand de faptul ca vezi doamne ma mai citesc unii, sa ma ard acum in poezii maniaco- depresive, sa ma dau poeta adica ceea ce nu sunt?
Oricum ma bucur ca am inspirat articolul tau. I feel like a muse today :))

Andreea said...

Problema oamenilor e ca au timp sa-i judece pe altii dupa aspect, si nu dupa fapte, pe cand, daca ar fi sa fie ei insisi judecati, si-ar dori sa se intample dupa fapte si/sau busola morala. Nimeni n-a ajuns in rai pe principiul "cel mai tare abdomen", precum nici in iad n-a ajuns nimeni pentru o mustata neepilata.
Adevarul e ca Lana arata bine, chiar si cu burtica, iar felul in care scrie muzica, si felul in care o canta conteaza mai mult decat o tona de machiaj si Photoshop. :)

Anonymous said...

Of Cuvanta, nu te mai opresti din a judeca pe altii. Tu nici macar nu ai curajul sa-ti arati infatisarea, vorbesti sub un pseudonim despre toate frustrarile tale. Si Adele e grasa, dar asta n-o impiedica sa pozeze in revista si cel mai important sa aiba o voce magnifica. Eu m-am saturat de papusi de plastic care le imbolnavesc psihic pe adolescentele prostute care nu arata ca pitipoancele din revista.

Cuvanta said...

Eu macar folosesc un pseudonim, nu un anonim care face pe psihologul de serviciu cu mine.
Voi chiar nu vedeti adevarul? Chiar atat de ipocriti am ajuns incat nu avem voie sa spunem nimic? Totul trebuie sa fie roz, perfect? Trebuie sa lingusim automat totul, de frica sa nu fim judecati?
Atitudinea asta sincer ma sperie. Oi eu eu imperfecta, dar eu critic ce vad, nu ce banuiesc, realitati, nu inchipuiri. Si din respecti pt Lavinia ma opres aici, desi unii ati merita una dupa ceafa voastra virtuala, ca aici in online toti suntem poate nu anonimi, dar virtuali, da.

Anonymous said...

Eu postez ca anonim pentru ca nu am nici un cont in lista de jos si nici nu intetionez sa-mi fac. Dar pseudonim sau anonim, eu tot frustrare vad in ceea ce te priveste. Te intrebi tu de roz si perfect? Tocmai tu care vrei perfectiune in pozele vedetelor? Te imbeti intr-un pahar cu vise ireale, de genul ca vedetele daca au bani e musai sa fie si perfecte, ca altceva n-au de facut toata ziua decat sa-si petreaca 24 de ore la sala. Crezi ca pe ele le intereseaza parerea unui pseudonim? De unde atata agresivitate? Mama ta nu te-a invatat ca nu-i frumos sa-i lovesti pe altii, fie si virtual? Mama ta nu te-a invatat ca, judecandu-i pe altii si vazandu-le imperfectiunile celorlalti, de fapt, ti le pui in evidenta pe ale tale, frustrari, temeri, tristeti?
Tu care(te citez) ii urasti pe oameni, tu care iti urasti jobu-ul, dar nu faci nimic ca sa-l schimbi si te complaci in situatia de a fi doar un pseudonim plangacios intr-un domeniu nelimitat cum este internetul si vorbesti de frica de a nu fi judecati? Aici nu e vorba de ipocrizie din partea ta? Inainte de ai judeca pe altii, uita-te in oglinda. Ca in parabola aia "Cine crede ca e lipsit de pacat sa arunce primul cu piatra in pacatoasa".

Lavinia said...

Frumoasa poezia, n-o stiam. Comentariile de la sfarsitul poeziei arata un dublu standard care se aplica persoanelor publice, intr-adevar. Si eu cred si as vrea ca persoanele publice sa afiseze o moralitate demna de urmat, avand in vedere ca inflenteaza atatia tineri. De exemplu, mi-ar placea ca doamnele si domnisoarele vedete sa pozeze asa cum sunt ele de la natura, evident machiate și imbracate frumos, ca d-aia sunt vedete, dar sa refuze orice urma de photoshop, astfel incat, noi doamnele si domnisoarele de rand, sa vedem ca soldurile mari se poarta si la case mai mari:)) Si aici o dau exemplu pe Adele sau pe Kate Winslet, care intotdeauna si-au asumat felul in care arata.

Lavinia said...

Nu stiu daca sunt subiectiva (ma cam enerveaza tot ce se intampla in Romania la ora actuala) dar mi se pare ca superficialitatea a atins cote alarmante in tara noastra natala, in comparatie cu Canada, unde am trait un an, si cu Anglia, unde traiesc de 6 luni. De exemplu, citeam un articol despre Adele intr-un tabloid romanesc, cum ca s-a dus imbracata ca prin casa la cumparat de mobila, ca era nemachiata si ca arata groaznic, mult mai batrana decat este de fapt. De parca daca esti cantareata, trebuie sa te pregatesti juma de zi sa iesi la piata, sa nu dezamagesti fanii. Nu stiu cum naiba, culmea deontologiei, autorul a dat si sursa, un tabloid britanic. Si m-am dus sa citesc si acolo, sa vad cum o fac englezii de cacat pe a lor. Si ce sa vezi? Acolo era cu totul alta mancare de peste, ziceau mai mult de bebele ei, ca era si el cu ea si nu au jignit-o in nici un fel, chiar ziceau de bine cum ca Adele e o femeie ca toate celelalte, care se imbraca casual and stuff. Dar stii tu, ce e casual in UK, in Romania e naspa:))

Lavinia said...

Barbatii adevarati, adica cei care nu alearga dupa femeia trofeu, sunt mai putin critici cu femeile. Cei mai aprigi critici ai femeilor sunt femeile insele. Nu am auzit inca nici un barbat sa spuna: bai, nu i-o trag aleia ca are celulita/colacel etc. Oricum, in febra actiunii, barbatii nici nu mai vad defectele, chiar daca e lumina aprinsa :)) Iar daca deja vorbim de dragoste, d-apai cand iubesti, cel/cea pe care il/o iubesti e cel/cea mai frumos(a) din univers. Pentru barbati viata e mai simpla. Noi ne tot impiedicam de detalii si facem o apocalipsa din fiecare rid.

Lavinia said...

Da, bre, fusasi muza :)) La Lana poza aia a fost anexa la videoclip, probabil nici n-a fost alegerea ei, ci tinea de strategia de marketing. Cred ca neretusarea pozei a fost alegerea ei si o iubesc pentru asta, insa a dat prost la public, marketingul s-a speriat, ca deh, public nemultumit inseamna albume nevandute si deci s-a hotarat retusarea pozei, ca daca oamenii pretind perfectiune din fotoliile lor de acasa, unde stau pe fundurile lor neduse la sala, mancand burgeri, d-apai sa le dam perfectiune.

Lavinia said...

Hey you! :) Ai foarte mare dreptate, avem pretentii imense de la oameni, de parca ne datoreaza sa fie asa si pe dincolo. Daca am avea mai multe pretentii de la noi si mai putine de la ceilalti, daca am face noi ce vrem sa faca ceilalti, viata noastra ar fi mai zen :)

Lavinia said...

@Anonim(a): Daca citesti postarile mele din anul 2012, o sa vezi ca in mare parte scriam cam cum scrie Cuvanta acum. Eram deprimata, nefericita, stiam ce poate schimba lucrurile dar nu se putea imediat. A fost un an cumplit pentru mine, poate cel mai urat din viata mea de adult, am avut momente cand simteam ca nu mai pot, apoi momente in care speranta rasarea de undeva, dupa care se face iar intuneric. Cateodata se intamplau mici chestii care ma faceau fericita, dar treceau mai repede decat ar fi fost normal, pentru ca mintea mea nu mai putea sa fie fericita. Am inceput sa fac terapie si a fost mai bine. Apoi am intrerupt si a fost mai rau ca inainte. Dupa doua luni de insomnie, slabita si zombificata de-a dreptul am ajuns la psihiatru. Aveam depresie pe care n-o putusem trata singura, cu vise, hobbyuri, meditatie, sport etc (chiar am facut TOT). Creierul meu nu mai producea suficienta serotonina si de aici toata nebunia: ma enerva tot si ma enervam repede, nu aveam rabdare si toleranta, incepeam multe si nu terminam nimic, intreg universul parea impotriva mea etc. Am ranit multi oameni in perioada aceea si toate gandurile negative mi-au facut atat de mult rau, ca-mi vine sa-mi plang de mila cand imi amintesc. Am inceput un tratament cu antidepresive si viata mea s-a schimbat in bine. La fel si viata celor din jurul meu. Apoi m-am mutat din Romania, pentru ca desi eram bine psihic, nu ma aflam in locul potrivit mie. Nu zic ca si Cuvanta se afla in aceeasi situatie ca a mea, pentru ca nu e locul meu sa afirm asta, nu sunt medic si nu stiu ce simte. Blogul ei este locul in care se descarca si daca uneori isi revarsa pe blog furia si nemultumirea, e ok, pe ea o ajuta. Pana la urma, blogul ei e locul ei de joaca si nu e nimeni obligat sa citeasca, daca i se pare ca are un continut nepotrivit. Eu o citesc pentru ca ma regasesc pe mine, din 2012, in postarile ei si ma ajuta sa vad cum viata se poate schimba radical de la un an la altul. Si nu tot timpul poti face ceva sa o schimbi, schimbarea dureaza si pana la schimbare, resemnarea nu e o solutie chiar atat de rea, te ajuta sa iti duci zilele, asa triste cum sunt ele.

Aan Jamhari said...

Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute. Cara Mengobati Dermatitis Seboroik Pada Kulit Kepala