Pages

Sunday, June 3, 2012

Nuți has left the building


“Numai Nelu este de vină”, își spune Nuți cu năduf, în timp ce pune hainele din dulap, înapoi în geamantan.


***


Ieri s-a întors înapoi acasă, după aproape trei luni. A venit cu toate bagajele, și ale ei și ale copiilor și i-a promis lui Nelu că nu mai pleacă niciodată, fără să-l privescă în ochi, aranjând blugii băiatului într-un sertar. Apoi s-a apucat să facă mâncare de fasole cu afumătură și Nelu s-a dus la Pandele să bea o bere. S-au culcat târziu și parcă Nelu n-a mai sforăit așa de rău.

Azi, Nelu a plecat la muncă dis de dimineață și Nuți l-a petrecut până la ușă. Le-a dat copiilor ceva de mâncare apoi pe băiat l-a trimis afară, la joacă și pe fetiță a lăsat-o să se uite la desene animate. Ea a strâns prin bucătărie, a spălat vasele și a băgat o mașină de rufe. A udat florile și a împachetat lucurile ei și ale fetiței.  A chemat un taxi, a luat fata și bagajele și a plecat. A lăsat ușa descuiată și un sendviș în frigider, pentru al mic, dacă i s-o face foame până vine ta-so de la muncă.

Înțelegerea cu Mișu a fost simplă. O ia cu el în Spania și are grijă de ea, dar nu și de amândoi copiii. Așa că Nuți și-a oprit fata, că e mai mică și mai drăgălașă și pare și isteață și l-a lăsat pe băiat lui taică-su. Oricum e obraznic, spune numai minciuni și are note mici la școală. Să se ocupe Nelu de el, este rândul lui, că ea a avut grijă de casă și de copii toată viața.


***


Nu este vina ei. “Este vina lui Nelu,  este vina lui Nelu”, își repetă Nuți pentru a miliarda oară. Când s-a măritat cu el, a fost bine o vreme. Nuți, fată de la țară, a venit la oraș cu gânduri mari. O vreme, a stat  în gazdă la fel și fel de babe nebune.  A lucrat chelnăriță și a încercat să pună mâna pe bărbați cu bani sau pe străini care s-o ducă de aici. Nu a reușit, toți i-o puneau o dată și dispăreau. Nici nu avea timp să rămână gravidă, din greșeală, cum plănuia ea.

Până la urmă l-a cunoscut pe Nelu. Nelu n-a dispărut după ce a futut-o. A invitat-o să se mute cu el, în garsoniera lui închiriată. I-a spus că strange bani s-o cumpere. Așa că a rămas gravidă. Să aibă casa ei, era visul ei cel mai mare. După ce copilul a mai crescut, Nelu o tot bătea la cap să își caute și ea ceva de muncă, că o duc greu doar cu salariul lui. Așa că Nuți a trebuit să rămână iar gravidă. Ea nu s-a măritat ca să se ducă la serviciu, să fie clar. Ei îi place să stea acasă, să facă mâncare și să se uite la televizor. Numai crescând copii poate să facă asta. Ce, să aibă viața lui Suzi, vecina ei curvă, care pleacă dimineața și vine seara, că lucrează în două locuri ca să-și poată plăti chiria? Păi decât să se fută cu toți golanii care vin pe la ea, mai bine ar rămâne gravidă cu unul dintre ei, oricare, că nu conteaza, toți par să aibă bani, le-a văzut ea mașinile. Că o dată ce e gravidă, ăla trebuie s-o ia de nevastă și să-i plătească chiria. Așa merge treaba de când lumea, dar fetele din ziua de azi nu știu să pună mâna pe un bărbat, se fut degeaba. E din cauză că beau cot la cot cu bărbații și nu se fut cu mintea limpede.

Când a început să crească și fetița, garsoniera a devenit neîncăpătoare și salariul lui Nelu  insuficient. Nelu a început să vină acasă din ce în ce mai târziu și din ce în ce mai beat. Nuți era din ce în ce mai nervoasă. Nu așa trebuia să fie viața ei. Nelu e de vină. N-a fost în stare să cumpere măcar un apartament cu două camera. Și de ce lucrează doar într-un loc? Suzi lucrează în două locuri, pentru că nu-i ajung banii, dar Nelu nu vrea. Zice că 12 ore pe zi îi ajung. Nu știe la ce îi ajung, că ea nu și-a mai cumpărat o pereche de cizme noi, de acum două ierni.


***


Mișu are un magazin de mezeluri în piață. I-a cântărit de câteva ori parizerul lui Nuți și i-a povestit că nevasta i-a murit într-un accident de mașină în Spania, unde munceau amândoi. El s-a întors că n-a mai suportat singurătatea și cu banii adunați și-a deschis magazinul. Dar nu mai merge așa bine treaba, așa că ar vrea să se întoarcă în Spania. Nuți i-a spus că bărbatul ei bea toți banii și sigur are pe alta, că vine numai noaptea acasă, în timp ce ea se întreabă ce să le mai pună pe masă copiilor și se chinuie să le fie și mamă și tată și că dacă ar avea unde să se ducă, ar pleca și mâine de la Nelu. Lui Mișu, suflet mare, i s-a făcut milă de ea, părea femeie de ispravă, vrednică, arătoasă așa că i-a spus că se poate muta la el și peste vreo trei-patru luni, când o să plece în Spania, poate să meargă cu el, că trebuie să își refacă și el viața până la urmă, nu-i așa?

Timp de trei luni, Mișu a trait cu Nuți și cu copiii ei. Casa era curată, mâncarea mereu proaspătă și caldă, dar copiii erau cam obraznici, știau doar de bătaie și Nuți privea prea mult la televizor.  Și de câte ori Mișu încerca să discute despre ce ar putea ea să muncească în Spania, Nuți schimba subiectul. Încet-încet, nu I se mai părea o idee așa de bună. Nuți nu prea părea dornică de muncă și în Spania traiul e greu, chiria este scumpă, banii nu se fac privind telenovele.  Ca să scape de ea, i-a spus că o ia, dar numai cu un copil. Știa el că nici o mama nu poate să aleagă între copiii ei. Și a avut dreptate. Nuți a plecat imediat, valvârtej, cu tot cu bagaje și cu copii.


***


Nuți urcă scările către apartamentul lui Mișu zâmbind. Fie-sa plânge după frate-so, și asta e singura ei problemă. Îi dă două palme, să se potolească și țipă la ea:
 -Taci dracu din gură, că îți fac câți frați vrei!

 Pentru că da, în cele trei  trei luni la Mișu acasă, Nuți a făcut mâncare și curățenie, s-a uitat la telenovele și a avut grijă să rămână gravidă. S-a bucurat când i-a spus Mișu că o ia doar cu un copil. Și ei i se păreau cam mulți trei. L-a păcălit pe Nelu că s-a întors, i-a făcut pe plac o seară, ca să plece liniștit la muncă și ea să poată pleca cu fetița și cu bagajul, pe furiș de băiat, pe care l-a trimis la joacă în curtea școlii.

Că Nuți știe să răzbească în viață. Știe să pună mâna pe un bărbat și să se descotorosească de altul, în același timp. Și îi pare rău că nu poate să-i spună proastei de Suzi că nu trebuie să muncești ca să ai unde să stai. Trebuie doar să te fuți cu mintea limpede.






Mai citește despre Nuți și Nelu aici, aici și aici.

No comments: