Căutare

Monday, March 18, 2013

Recenzie "Cartea norilor"

"Cartea norilor" este romanul de debut al scriitoarei Chloe Aridjis. Eroina este Tatiana, o tânără mexicană ajunsă la Berlin cu o bursă de studii. 

Romanul urmărește relația Tatianei cu Berlinul, impactul pe care orașul adoptiv îl are asupra ei și cum sentimentele și trăirile sale se răsfrâng asupra percepției pe care o are despre Berlin. Pe tot parcursul cărții, fantomele ei personale se contopesc cu fantomele orașului și imaginația ei se transferă în realitatea imediată. În paralel, este urmărită relația Tatianei cu ea însăși, experiență berlineză fiind o călătorie de inițiere a personajului care se află în plin proces de autocunoaștere. 

Atunci când decide să rămână la Berlin, Tatiana de fapt încearcă să se abată de la linia destinului său previzibil, clar trasată de familia sa. Cumva, o simt pe Tatiana dezrădăcinată. Simte că nu aparține locului său de baștină așa că încearcă se se așeze sufletește la Berlin, ceea ce se dovedește a fi un proces complicat. Nu își găsește locul, schimbă cartierele și locuințele, cu pretextul că vrea să încerce senzații noi, dar de fapt ea încearcă în van să se agațe emoțional de ceva sau de cineva.

Deși relația cu familia ei este firavă, pare că tânjește după locurile natale sau poate după familiaritatea pe care i-o dă noțiunea de "acasă". În acest sens, episodul întâlnirii cu cățelul Xolo este relevant, mai ales din pricina ambiguității sale. Nici măcar Tatiana nu este sigură că întâlnirea cu pricina a fost reală.

De fapt, în permanență fantezia Tatianei se suprapune realității, la fel cum trecutul Tatianei se suprapune trecutului Berlinului, creând un prezent de un echivoc fermecător.

Tatiana este un personaj foarte bine construit pe toate planurile iar romanul în sine are o scriitură molcomă și simplă dar reușește să dea viață unui fragment din viața eroinei și să lase cititorul pe gânduri, după terminarea lecturii.

Notă: Recenzia a fost făcută pentru campania vALLuntar, iniţiată de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA. Am nevoie de cincisprezece comentarii pentru ca Romsilva să planteze un copăcel pentru mine. Ce ziceți, mă ajutați? Vă rog frumos:)